Posté par: Sabine (IP Loggée)
Date: 19 octobre, 2007 15:43
ZUPA SEROWO-PIECZARKOWA
Przygotowanie: 30 minut
1 łyżka oliwy, 100 g mielonego mięsa, 100 g pieczarek, 1 cebulki, 100 g pora, 1/8 l białego wytrawnego wina, 1 l bulionu, 200 g pleśniowego sera, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30 g kwaśnej śmietany, sól, pieprz
Rozgrzewamy oliwę na patelni i podpiekamy na niej mielone mięso. Świeże pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy grzyby i cebulkę do mięsa. Podsmażamy na dużym ogniu. Potem zmniejszamy ogień. Pora starannie myjemy, kroimy w grube krążki. Łączymy z mięsem i dusimy, aż stanie się miękki. Następnie przekładamy wszystkie składniki z patelni do garnka. Podlewamy winem i rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy ser pleśniowy cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy zimną wodą i zaprawiamy nią zupę. Gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy kwaśną śmietanę. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy zupę z chrupiącą bagietką.
Posté par: Mik (IP Loggée)
Date: 19 octobre, 2007 20:31
Mniam ! wygląda smacznie.
Jaki ser pleśniowy ? biały ? niebieski ? camembert ? roquefort ?
Mik
Posté par: Vendôme (IP Loggée)
Date: 19 octobre, 2007 20:40
... au choix : <Wielkie Zarcie ... >
grinning smiley Smacznego
Posté par: Oeil cyclonique ! (IP Loggée)
Date: 19 octobre, 2007 21:41
Help Fcpolonia ...
Ce post est écrit en polonais
Posté par: Sabine (IP Loggée)
Date: 19 octobre, 2007 22:00
parce que c'est confidentiel.... très confidentiel..
Posté par: Oeil cyclonique ! (IP Loggée)
Date: 20 octobre, 2007 14:54
Sabine a écrit:
-------------------------------------------------------
>100 g pora,
Est-ce que c'est du poireau ?
Posté par: SL31 (IP Loggée)
Date: 20 octobre, 2007 15:00
Tak!
Posté par: Oeil cyclonique ! (IP Loggée)
Date: 20 octobre, 2007 16:34
1-le poireau , je ne le pèse pas ...spinning smiley sticking its tongue out
2-le poireau n'est pas très connu en Ukraine spinning smiley sticking its tongue out
Posté par: Wozniak (IP Loggée)
Date: 20 octobre, 2007 17:40
le poireau n'est pas très connu en Ukraine
Dommage...
Posté par: jfjg (IP Loggée)
Date: 20 octobre, 2007 17:55
Bonjour Wozniak,
en fin de cuisson, passes tu les légumes au presse-légumes pour en faire potage ?
" quel maitre-queux" !!!!
Bon appétit
Bonne fin d'aprés midi
Jean François