Posté par: Sabine (IP Loggée)
Date: 22 février, 2008 18:26
ZIEMNIACZANA ZUPA KREMOWA
Przygotowanie: 40 minut
500 g mielonego mięsa wołowego, 2 łyżki oleju, 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 3 duże marchewki, 2 cebule, 1 por, pół litra rosołu warzywnego, pół litra rosołu wołowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 200 g serka topionego z ziołami, ew. maggi
Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulkę. Dusimy. W tym czasie, po dokładnym umyciu, kroimy pora w krążki. Wrzucamy do garnka. Podlewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodajemy topiony serek i krótko zagotowujemy, mieszając. Dosmaczamy ewentualnie przyprawą maggi. Podajemy z bagietką albo z żytnim chlebem.